stichting LAURENTIUS
vierlingsbeek

Geschiedenis

De Parochie Laurentius is tot 2010 altijd zelfstandig geweest. Het was een van de eerste kerkelijke stichtingen, nog onder de Merovingers, een zogenaamde moederkerk.

Tot 1559 behoorde de parochie Laurentius Vierlingsbeek tot het Bisdom Luik, daarna tot het Aartsbisdom Keulen en Aartsdiakonaat Xanten. Daarna tot het Bisdom Den Bosch, waarbij de kerk in een roerige periode van 1694 tot 1804 opgeëist werd door protestanten.

Vanaf 28 november 2010 is de zelfstandige Laurentiusparochie een deelparochie geworden van de parochie Maria Moeder van de Kerk te Sint Anthonis.

Vanwege daling van het aantal kerkgangers en teruglopende inkomsten, heeft het bestuur van Maria Moeder van de Kerk in juni 2015 aangekondigd de Laurentiuskerk te sluiten. Op 22 november 2015 is de kerk aan de eredienst onttrokken.

Naast het gegeven dat dit bij vele inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen diepe verslagenheid teweeg bracht, is de sluiting bij een groep inwoners, een initiatiefgroep, de aanleiding geweest om een stichting op te richten en een nieuw plan voor de kerk te ontwikkelen.